fbpx
Pica

Svi se možemo složiti da je pica jedno od omiljenih jela svih vremena. Pica je jelo koje rado konzumiramo u bilo kojoj situaciji – u restoranima, na kiosku gde se prodaje brza hrana, pravimo je sami u krugu porodice i prijatelja, a i deci je takođe pica jedna od omiljenih poslastica. Ovaj originalno italijanski specijalitet popularan je i omiljen širom sveta, a njegova popularnost, čini se, nikad neće prestati. Posle Italije, pica je našla svoje mesto kao jedan od glavnih specijaliteta i u Americi. Postoji podatak da se samo u Americi proda oko tri milijarde pica godišnje, u proseku 46 parčića po osobi.

Ljudi vekovima jedu picu, spremljenu na razne načine. Stara latinska izreka kaže da o ukusima ne treba raspravljati, a kada je u pitanju pica, rasprave i nema – svi je vole, svi uzrasti, već dugi niz godina. Kao što smo pomenuli, pica je nastala u Italiji, tačnije Napulju. Ne postoji mnogo nacija čije je nacionalno jelo postalo internacionalni fenomen, kao što je slučaj sa picom. Paradajz je esencijalni sastojak originalne italijanske pice, iako varijacija ima veoma mnogo, tako da se pica može praviti na razne načine, kombinacijom raznolikih namirnica. Smatra se da je pica nastala u srednjem veku, i to na neobičan način. Naime, sluge su se hranile ostacima hrane servirane gospodarima, tako što bi okruglo testo premazali nekim sosom, zatim bi stavili te ostatke hrane na testo, začinili nečim što im je bilo na raspolaganju i zapekli u pećnici. Ova kombinacija namirnica predstavlja preteču pice kakvu poznajemo danas, ali u dosta bogatijem izdanju. Ovom jelu se danas posvećuje dosta pažnje budući da je jedan od glavnih specijaliteta svetske kuhinje. Pravljenje pica se smatra svojevrsnim majstorstvom i potrebno je „ispeći zanat“ da bi se ispekla savršena pica. U našoj ponudi možete naći čak trinaest različitih vrsta pica. Pa tako za ljubitelje klasike u ponudi se nalaze neprevaziđene vrste pice poznate širom sveta, kao što su Kaprićoza, Kuatro Stađoni, Fungi, Vezuvio, Vulkan i Margarita. Za vrstu pice pod nazivom Margarita se vezuje zanimljiva priča. Naime, 1889. godine kralj Umberto i kraljica Margarita su posetili Italiju i dosli preko Napulja. Legenda kaže da im je dosadila dijetalna francuska kuhinja i da je kraljica tražila da proba razne pice. Pekar je kraljici poslužio picu koja je naišla na odobravanje kraljice. Oduševljena ukusom, kraljica je „dala svoj kraljevski blagoslov pici“, i tako je nastala jedna od najpoznatijih vrsta pice na svetu, nazvana Margarita.

Pored standarnih vrsta, u ponudi se nalaze i neki specijaliteti naše picerije, pod nazivima Jamajka, Kalabunga, Giros Pica, Pica Pršutica, Čili Vili, Pica Slaninica, kao i Posna Pica, što znači da se ne morate odreći Vašeg omijenog jela ukoliko ste na posnom režimu ishrane, već ste u mogućnosti da uživate u svom omiljenom ukusu. Ovom širokom ponudom, našim posetiocima je omogućeno da pronađu po svom ukusu. Ukoliko ste ljubitelj egzotičnog, pikatnog ukusa, sigurno će Vam se dopasti specijalitet kuće – Jamajka. Ukus joj je jednako egzotičan kao naziv. Ako se uvek rado vraćate ukusu dobro poznatog girosa, i dođete u situaciju da se ne možete odlučiti da li pojesti giros ili picu, zašto ne biste imali dva u jednom? Dobitna kombinacija je specijalitet pod nazivom Giros Pica. Ljubitelje stare, dobre pršute čeka Pica Pršutica, sa pršutom kao glavnim sastojkom. A za one koji ne mogu odoleti ljutom ukusu, svež Čili Vili se priprema svakog dana i čeka da bude degustiran. Pomenuli smo samo neke vrste iz ponude, ali jasno Vam je da je ponuda osmišljena tako da se prilagodi gotovo svačijem ukusu. Dodatne pogodnosti u vidu besplatne dostave pica, kao i druge hrane koja stoji u ponudi, ostvarujete narudžbinom preko 700 din za Zemun, Galeniku i Altinu, preko 800 din za Bežanijsku kosu i Plave horizonte, kao i za narudžbine preko 900 din za Zemun polje i Novi Beograd.
Samo za Vas, naše posetioce i istinske ljubitelje pice, donosimo pravi italjanski ukus na Vašu kućnu adresu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0